Wednesday 19 February 2014

Resepi Sihat : Ikan Pais

Nak menurunkan kalori anda. Makan dengan sedap dan sihat. 
Jom kita kongsi resepi sihat kali ini 


Nama Menu         : Ikan Pais 
Cara penyediaan   : Membakar 


Bahan-Bahannya :-

3 ekor ikan kembong (saiz sederhana)(disiang & cuci bersih)
2 helai daun kunyit (dimayang / dihiris halus)
2 cawan kelapa parut
1 biji bawang besar
6 biji cili padi
2 biji cili merah
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit segar (x ada gaul jer ngan serbuk kunyit)
1 batang serai (dihiris)
1 sudu besar air asam jawa/ 1keping asam keping 
(* saya suka gantikan dengan belimbing buluh)

Beberapa helai daun pisang
Garam secukup rasa

Cara Membuatnya:-

  • Kisarkan sehingga halus bawang besar, bawang merah, bawang putih, cili merah, cili padi.
  • Dalam satu mangkuk, campurkan kelapa parut, bahan kisar, daun kunyit, serai dan sedikit garam. Gaul sebati kesemua bahan
  • Kemudian tambahkan asam keping/belimbing buluh/air asam jawa. Gaul semuanya hingga sebati. Rasa dan jika kurang garam tambahkan.
  • Ikan yang telah dicuci bersih, digaulkan dengan sedikit garam dan kunyit. Kemudian disusunkan diatas daun pisang.
  • Bahan kelapa parut yang telah siap dilumurkan diatas ikan dan balut rapi daun pisang. 
  • Panaskan kuali leper dan bakar.  Terbalikkan ikan setiap 5-6 minit untuk pastikan ikan masak dengan sempurna.
  • Setelah siap hidangkan bersama nasi panas.

No comments:

Post a Comment