Nak menurunkan kalori anda. Makan dengan sedap dan sihat.
Jom kita kongsi resepi sihat kali ini
Nama Menu : Ikan Pais
Cara penyediaan : Membakar
Bahan-Bahannya :-
3 ekor ikan kembong (saiz sederhana)(disiang & cuci bersih)
2 helai daun kunyit (dimayang / dihiris halus)
2 cawan kelapa parut
1 biji bawang besar
6 biji cili padi
2 biji cili merah
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit segar (x ada gaul jer ngan serbuk kunyit)
1 batang serai (dihiris)1 sudu besar air asam jawa/ 1keping asam keping
3 ekor ikan kembong (saiz sederhana)(disiang & cuci bersih)
2 helai daun kunyit (dimayang / dihiris halus)
2 cawan kelapa parut
1 biji bawang besar
6 biji cili padi
2 biji cili merah
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit segar (x ada gaul jer ngan serbuk kunyit)
1 batang serai (dihiris)1 sudu besar air asam jawa/ 1keping asam keping
(* saya suka gantikan dengan belimbing buluh)
Beberapa helai daun pisang
Garam secukup rasa
Cara Membuatnya:-
- Kisarkan sehingga halus bawang besar, bawang merah, bawang putih, cili merah, cili padi.
- Dalam satu mangkuk, campurkan kelapa parut, bahan kisar, daun kunyit, serai dan sedikit garam. Gaul sebati kesemua bahan
- Kemudian tambahkan asam keping/belimbing buluh/air asam jawa. Gaul semuanya hingga sebati. Rasa dan jika kurang garam tambahkan.
- Ikan yang telah dicuci bersih, digaulkan dengan sedikit garam dan kunyit. Kemudian disusunkan diatas daun pisang.
- Bahan kelapa parut yang telah siap dilumurkan diatas ikan dan balut rapi daun pisang.
- Panaskan kuali leper dan bakar. Terbalikkan ikan setiap 5-6 minit untuk pastikan ikan masak dengan sempurna.
- Setelah siap hidangkan bersama nasi panas.
No comments:
Post a Comment