Saya ni pula masak bukan jenis yg suka dan pandai menyukat nyukat. Tau main lempar2 jer. Main agak2 je. Dan sy xsesuai jd pengajar masakan ni.hehe. kalo nak tgk mcmana sy masak duduk kat sebelah sy dan sendirilah tulis berapa byk bhan dan stepnya. Kalo pakai resepi kat intenet pula sy mesti x reti buat sbb ada sukat menyukat. Sy suka melihat sendiri mcmana keadaan sebenar proses masakan tu sendiri. Barulah puas dan terus melekat kat kepala sy.hehe.
Ok. Untuk entry kali ni. Sy akan cuba bg resepi plg mudah. Sukatan agak2 je ni. Resepinya ialah KERABU MANGGA VERSI CIK WANI. Gambar ehsan dr encik google.
Kerabu mangga. |
Ramuannya
3 biji mangga epal yg di cincang isinya
1 batang bunga kantan
2 batang serai
1 biji bwang besar
4 biji cili padi
2 sudu besar udang kering
1 sudu teh gula
1/2 sudu teh garam
1 sudu besar kacang tumbuk
Cara2 menyediakan
Hiris bwang, bunga kantan, serai, cili padi. Udang kering dikisar halus secara kering. Gaulkan semua bhan dgn isi mangga yg dicincang. Tambahkan garam dan gula. Peramkan dalam peti sejuk dlm 10 minit. Gaulkan bersama kacang tumbtk
Sesuah dimakan bersama nasi atau dimakam begitu sahaja.
Nampak mcm sedap ni
ReplyDeletejangan lupa cuba yer..hheehhe
Delete